Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

KINA


Ενα τρίχρονο κοριτσάκι επέζησε του καταστροφικού σεισμού στην Κίνα, αφού παρέμεινε 40 ώρες κάτω από τα πτώματα των γονιών του και από τόνους ερειπίων, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Η οικογένεια ζούσε στην περιοχή Μπεϊτσουάν της επαρχίας Σιτσουάν, περίπου 90 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.
Το παιδί φέρει σοβαρά τραύματα στα πόδια. Εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης, αλλά η επιχείρηση διάσωσής του διήρκεσε σχεδόν μια ημέρα γιατί τα συνεργεία προχωρούσαν αργά από το φόβο μην επιδεινωθεί η κατάστασή του.
Η μικρή την ώρα που τη μετέφεραν στο νοσοκομείο είχε τις αισθήσεις της και μάλιστα μιλούσε στους διασώστες.
Στην περιοχή αυτή με τους 160.000 κατοίκους, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 3.000-5.000 και των τραυματιών τις δέκα χιλιάδες.
Τραγωδία δίχως όρια
Μια τραγωδία δίχως όρια αποκάλυψε η επαύριον του σεισμού των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε τη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, καθώς ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι νεκροί είχαν φτάσει το βράδυ της Τρίτης τις 13.000, ενώ περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη Μιανγιάνγκ, μία από τις πληγείσες πόλεις.
Αγνωστος παραμένει και ο αριθμός των νεκρών παιδιών στην περιοχή καθώς πολλές σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις κατέρρευσαν καταπλακώνοντας μαθητές.
Αγνοούμενοι
Περί τα 60.000 άτομα έχουν χαρακτηριστεί ως αγνοούμενοι, ωστόσο, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι καταστροφές δυσχεραίνουν την επικοινωνία και μια πιο ρεαλιστική καταγραφή των επιζώντων.
Ολόκληρα χωριά και οι πόλεις κοντά στο επίκεντρο του σεισμού έχουν ισοπεδωθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γινγκξιού των 12.000 κατοίκων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ως τώρα έχουν βρεθεί μονάχα 2.000 άνθρωποι ζωντανοί.
Εντονοι φόβοι εκφράζονται ύστερα από τον κύριο σεισμό και τους ισχυρούς μετασεισμούς για τα φράγματα του ποταμού Γιανγκτσέ, που προστατεύουν εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην επαρχία.
Περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες συνδράμουν τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων προσπαθώντας να ανοίξουν τους δρόμους προς τις αποκλεισμένες από τις κατολισθήσεις περιοχές, στις οποίες εστάλησαν ακόμη και αλεξιπτωτιστές διασώστες.
Προσφορές βοήθειας από ολόκληρο τον κόσμο καταφθάνουν στην περιοχή, ωστόσο, τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποιούν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.
Υποτίμησαν τον κίνδυνο
Τα κτήρια στην επαρχία Σιτσουάν ήταν κατασκευασμένα για να αντέξουν στο ένα πέμπτο της ισχύος του σεισμού που έπληξε την περιοχή, σύμφωνα με τον Χονγκ Χαό, πολιτικό μηχανικό στο Πανεπιστήμιο Περθ της δυτικής Αυστραλίας. «Ο σεισμικός κώδικας για την περιοχή υποτίμησε ουσιαστικά τη δύναμη σεισμού», αναφέρει στην επιστημονική επιθεώρηση New Scientist.
Οι αρμόδιοι φορείς είχαν κατατάξει τη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία στην κατηγορία 7 της κλίμακας Μερκάλι. Ο σεισμός της Δευτέρας θα ταξινομούνταν στην κλίμακα Μερκάλι στην κατηγορία 10 ή 11. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ενέργεια που απελευθερώθηκε στο επίκεντρο του σεισμού ήταν ισοδύναμη με 300 έως 400 ατομικές βόμβες όπως αυτήν που έπεσε στη Χιροσίμα.

1 σχόλιο:

ΑΝΑΣΑ είπε...

Ένα ατελείωτο δράμα μιά τραγωδία ενός λαού. Μιά φύση που υπενθυμίζει διαρκώς την δύναμη και την παντοδυναμία της.Και μείς μετέωροι, αδύναμοι, ανύπαρκτοι.